Make your own free website on Tripod.com

 

VESTI 2000.

 

DECEMBAR 2000.

*u subotu 30. decembra u 20 casova odrzan je tradicionalan prednovogodisnji koktel Astronomske grupe u prostorijama Drustva istrazivaca.

*18. decembra u svecanoj sali Valjevske gimnazije u organizaciji Astronomske grupe su odrzani 4. Valjevski astronomski susreti. Tema je bila "Zivot van Zemlje", a govorili su dr Milan Cirkovic, sa Astronomske oservatorije i Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe. Susreti su bili odlicno poseceni i propraceni od strane medija.


--------------------------------------------------------------------------------

NOVEMBAR 2000.

*od 15. do 19. novembra na Debelom Brdu kod Valjeva. Kamp je bio posvecen posmatranju meteorskog roja Leonidi. Na kampu je ucestvovalo 50 ucesnika, kako clanova Astronomske grupe, tako i gostiju iz IS Petnice i Beograda. Nije se imalo srece sa vremenom, tako da se moglo posmatrati samo pola sata u noci maksimuma. Na osnovu posmatranja iskusnijih posmatraca i na osnovu tog kratkog intervala procenjeno je da je ZHR bio oko 240.


--------------------------------------------------------------------------------

OKTOBAR 2000.

*krajem oktobra odrzan je kamp za posmatranje meteorskog roja Orionidi. Kamp je odrzan na Debelom Brdu (kod Valjeva).

*od 08. do 10. oktobra na Debelom Brdu (kod Valjeva) je odrzan jesenji kamp astronomije. Tema je bilo posmatranje meteorskog roja Drakonidi. Medjutim zbog loseg vremena nisu obavljena posmatranja, vec je odrzan niz predavanja kao i prakticna obuka za obradu rezultata posmatranja meteora.


--------------------------------------------------------------------------------

SEPTEMBAR 2000.

* pocetkom meseca je postavljena nova verzija zvanicne prezentacije Astronomske grupe, na adresi http://www.astrova.cjb.net.


--------------------------------------------------------------------------------

AVGUST 2000.

* krajem avgusta je postavljena zvanicna prezentacija etnoastronomskih istrazivanja Astronomske grupe Drustva istrazivaca iz Valjeva, na adresi http://www.ethnoastronomy.cjb.net.

* od 28. do 30. avgusta na Debelom Brdu (kod Valjeva) je realizovana treca letnja akcija Astronomske grupe. Akcija je bila edukativnog karaktera. Odrzano je vise predavanja i kratak kurs astrognozije. Ucestvovalo je 15 clanova Grupe i gostiju iz Beograda i Panceva.

* od 8. do 15. avgusta na Debelom Brdu (kod Valjeva) odrzana druga letnja akcija Astronomske grupe. Akcija je bila posvecena posmatranju meteorskog roja Perseidi. Ucesce je uzelo 20 clanova Astronomske grupe i njenih gostiju iz Beograda, Nisa i Kragujevca, i oko 10 clanova Petnicke meteorske grupe. Akcija je realizovan u saradnji sa Istrazivackom stanicom Petnica.


--------------------------------------------------------------------------------

JULI 2000.

* od 18. 07. do 03.08. u okviru ekipe Mladih istrazivaca Srbije u Rusiji (Moskva i Sankt Peterburg) boravilo 6 clanova Astronomske grupe.

* od 20. do 30. jula na Kopaoniku realizovana prva letnja akcija Astronomske grupe. Sprovedeni su sledeci projekti: posmatranje Sunca, etnoastronomska istrazivanja, astrofotografija, posmatranje meteora, posmatranje komete Linear, posmatranje dvojnih i promenljivih zvezda. Odrzano je i deset predavanja. Na akciji je ucestvovalo 10 clanova Astronomske grupe, a 8 ucesnika je ucestvovalo na osnovu konkursa. Troskove smestaja i ishrane snosilo je Ministrastvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije (na osnovu konkursa), a troskove prevoza i potrebnog materijala je snosila astronomska grupa.

 

vesti

Arhiva vesti: 2001.