Make your own free website on Tripod.com

 

IZDAVACKA DELATNOST

 

Sve svoje rezultate i aktivnosti Astronomska grupa publikuje i prezentuje javnosti. Rezultate svojih istrazivanja publikuje svake godine u Zborniku radova Drustva istrazivaca, izdanjima Astronomske grupe, strucnim casopisima "Vasiona" i "Galaksija" kao i u drugim publikacijama iz nase zemlje, a i iz inostranstva. Do sada je publikovano na desetine originalnih radova i vise desetina clanaka.

Astronomska grupa je pokretac casopisa za amatersku astronomiju pod nazivom "Orion". "Orion" je zamisljen tako da propagira bavljenje amaterskom astronomijom, da podstice razvoj amaterske astronomije, da olaksa komunikaciju astronomskih organizacija. U njemu se mogu naci tekstovi o aktivnostima astronoma amatera u svim drustvima u nasoj zemlji, rezultati istrazivanja, ali i najnovije informacije o astronomskim otkricima.U poslednje vreme je zbog veoam dobre saradnje sa prvim on-line casopisom za astronomiju "Astronomskim magazinom" (http://www.astronomija.co.yu) skrenuta paznja sa stampanja "Oriona". To je uradjeno pre svega zato sto je Internet novi medij koji je dostupan skoro svakom, a publikovanje informacija u "Astronomskom magazinu" je mnogo brze i jeftinije (i zbog stampe i zbog distribucije i brzine sirenja informacije).

"Informator" je jos jedna publikacija Astronomske grupe. On je namenjena sredstvima informisanja. U njemu se prezentuju sve aktivnosti grupe, najnovija desavanja u astronomiji, kao i mogucnosti za posmatranje nekih interesantnih objekata. Novinari, a preko njih i javnost, su na ovaj nacin obavesteni o svim ovim pitanjima.

Pored toga stampaju se i tematske publikacije koje se prosledjuju svim zainteresovanim. To su pre svega publikacije o Suncevom sistemu, pomracenju Sunca, karta Meseca i karta zvezdanog neba.

Astronomska grupa drustva istrazivaca "V. M. Manda" odrzava i tri internet prezentacije:

  1. zvanicnu prezentaciju Astronomske grupe na adresi http://www.astrova.cjb.net
  2. prezentaciju posvecenu potpunom pomracenju Sunca iz 1999. godine na adresi http://www.pomracenje.cjb.net
  3. prezentaciju posvecenu etnoastronomskim istrazivanjima na adresi http://www.ethnoastronomy.cjb.net