Make your own free website on Tripod.com

 

PROGRAMI

Najvaznije aktivnosti Astronomske grupe su posmatranja i sprovodjenje istrazivackih projekata.

Posmatranje meteora predstavlja veoma vazan segment u astronomskim projektima koje sprovodi Astronomska grupa iz Valjeva. Tokom godine posmatra se vise meteorskih rojeva (Kvandratidi, Leonidi, Liridi, Pegazidi, Perseidi, Orionidi, Drakonidi, Geminidi,...). Aktivnost svakog meteorskog roja koji se posmatra prati se iz godine u godinu. Tako da sada postoji velika kolicina prikupljenih podataka iz kojih se izvlace odredjeni zakljucci o promenama aktivnosti roja, orbiti meteorida, odnosno tela od kojeg su nastali... Veliki broj prikupljenih podataka je objavljen kako u publikacijama Drustva istrazivaca, tako i u drugim domacim i stranim publikacijama. Veoma je vazna i saradnja sa medjunarodnom organizacijom za posmatranje meteora (International Meteor Organization - IMO).

 

 

Projekat posmatranja promenljivih i dvojnih zvezda podrazumeva posmatranje pre svega kratkoperiodicnih zvezda. Posmatranja se vrse vizuelno i vise puta godisnje. Tako da se na ovaj nacin, uz pomoc velikog broja podataka, pokriva citav period promene sjaja. Iz ovih podataka se crta kriva sjaja, a zatim se odredjuju drugi parametri. Pored posmatranja kratkoperiodicnih, u planu je i projekat posmatranja dugoperiodicnih zvezda.

 

 


Posmatranje Sunca se sprovodi indirektno, posmatranjem projekcije njegovog lika kroz teleskop na papir. Ovaj istrazivacki projekat obuhvata pracenje aktivnosti Sunca (odredjivanje Volfovog broja), kao i odredjivanje koordinata pega na Suncu. Istrazivanje se sprovodi kontinuirano tokom godine, pa se prate mesecne, sezonske i godisnje promene aktivnosti Sunca. Rezultati se publikuju jednom godisnje. Sa ovim projektom smo dobitnici prve nagrade i zlatne medalje na Republickoj smotri iz oblasti astronomije.

 

 

 

Pored ovih posmatranja, Astronomska grupa Drustva istrazivaca sprovodi i etnoastronomska istrazivanja. Narodna verovanja za astronomske pojave su veoma interesantna, i treba ih sacuvati od zaborava. Ovo istrazivanje se sprovodi anketiranjem i intrvjuisanjem ispitanika. Zavrseno je istrazivanje na podrucju Valjevskih planina, dok se i dalje sprovodi u ostalim delovima Srbije. Rezultate ovih istrazivanja mozete pogledati na internet adresi http://www.ethnoastronomy.cjb.net.

 

 

 

Astrofotografija je projekat koji se provlaci uz svako posmatranje. Fotografisu se svi zanimljivi, lepi objekti, koji privlace paznju. U toku je i sistematsko fotografisanje sazvezdja severnog neba i najzanimljivijih objekata u njima, a u cilju pravljenja atlasa neba. Astrofotografija se koristi i u okviru drugih projekata, ako je na taj nacin olaksano prikupljanje podataka.

 

 

 

Posebno je interesantan projekat posmatranj potpunog pomracenja Sunca 11. avgusta 1999. godine. Astronomska grupa je organizovala trodnevnu ekspediciju za 46 svojih clanova u selo Kelebija na severu Jugoslavije. Uradjeni su sledeci ptojekti: fotografija, fotometrija, atmosferske promene, promene lokalnog magnetnog polja, pracenje ponasanja biljaka i zivotinja, video i audio zapis. Uradjeno je oko 100 fotografija delimicne faze, dijamantskih prstenova, protuberanci, korone i Venere. Dobijena je kriva promene intenziteta svetlosti na zemljinoj povrsini tokom pomracenja. Pracene su promene temperature (pad od 5.2 stepena Celzijusa), pritiska i vlaznosti. Zabelezena je i promena intenziteta lokalnog magnetnog polja. Primecena je znatna promena u ponasanju biljaka i zivotinja za vreme pomracenja Sunca. Od dokumentarnog materijala uradjeno je 5.5 sati video materijala (3 sata snimka Sinca i 2.5 sati snimak aktivnosti ekipe), 36 slajdova, 120 minuta audio materijala (atmosfera tokom pomracenja i utisci prisutnih) i oko 70 fotografija ekipe i aparature za eksperimente. Detaljne rezultate ove ekspedicije mozete pogledati na posebnoj internet prezentaciji Astronomske grupe na adresi http://www.pomracenje.cjb.net.

Detalj pred potpuno pomracenje Sunca 1999. godine

Grupa clanova radi na projektu "lova na komete". Za sada se traze najavljene komete od strane profesionalni astronoma, i sa ostalim posmatracima u zemlji se takmici u njihovom "otkrivanju". Rezultati posmatranja se salju u Astronomski magazin, koji zatim objavljuje otkrica po redosledu dospeca prijave.

Svi rezultati dobijeni tokom posmatranja i istarzivanja se publikuju u formi naucno-istrazivackih radova i popularnih clanaka u Zborniku radova Drustva istrazivaca "Vladimir Mandic - Manda", izdanjima Astronomske grupe, strucnim casopisima "Vasiona" i "Galaksija" kao i u drugim publikacijama iz nase zemlje, a i iz inostranstva. Do sada je publikovano na desetine originalnih radova.