Make your own free website on Tripod.com

 

VESTI

 

JUN 2002.

* 07. juna na XX Beogradskom astronomskom vikendu Nikola Bozic, predsednik Programskog saveta Astronomske grupe je odrzao predavanje na temu "Etnoastronomija".

* 01. juna na Republickoj smotri "Nauku mladima", Bojan Besednik, rukovodilac Astronomske grupe je osvoji prvu nagradu sa radom iz astronomije.

--------------------------------------------------------------------------------

MAJ 2002.

* U Istrazivackoj stanici Petnica je u periodu 18. do 23. maja okupili su se posmatraci meteora iz Petnicke meteorske grupe i Astronomske grupe da bi obradili posmatracke rezultate prikupljene u prethodnom periodu.

* 04. maja u Astronomskoj grupi doslo je do kadrovskih promena. Dosadasnji rukovodilac Grupe, Nikola Bozic, odlucio je da se povuce sa tog mesta. Bozic je doneo ovu odluku nakon pozitivnih rezultata analize rada Grupe, zbog postojanja mladog tima koji je u potpunosti spreman da nastavi uspesno vodjenje Astronomske grupe, kao i zbog potrebe za kontinualnom smenom generacija u Grupi. Na predlog Nikole Bozic, za novog rukovodioca Astronomske grupe je izabran Bojan Besednik. Svi clanovi Grupe su se zahvalili Nikoli na uspesnom vodjenju grupe sve ove godine, a onda je njemu u cast organizovan rostilj.

--------------------------------------------------------------------------------

APRIL 2002.

* Na Debelom Brdu (kod Valjeva) odrzan je edukativni i posmatracki kamp u periodu od 30. aprila do 3 maja. Pored predavanja na temu savremenih astronomskih istrazivanja, odrzana je debata o potencijalnom zivotu van Zemlje. Posmatranja su realizovana u sklopu redovnih posmatranja Sunca, promenljivih zvezda i planeta.

* U saradnji sa Petnickom meteorskom grupom (PMG) Astronomska grupa je u periodu od 18. do 22. aprila organizovala posmatranje meteorskog roja aprilski Liridi u Istrazivackoj stanici Petnica. Ucesce je uzelo 6 clanova Astronomske grupe i 8 clanova PMG.

* 07. aprila Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe je ucestvovao u radu astronomske konferencije "Istorija astronomije u Srba II" sa predavanjem "Etnoastronomska istrazivanja na seoskom podrucju Valjevskih planina".

* 06. aprila Astronomska grupa je formirala Programski savet ciji je cilj stvaranje godisnjeg i sezonskog programa rada Grupe, programa pojedinacnih aktivnosti, njihova analiza i kontrolisanje sprovodjenja, kao i sve drugo sto se odnosi na programske aktivnosti Astronomske grupe. Clanovi Programskog saveta su: Nikola Bozic (predsednik Saveta), Bojana Petrovic, Bojan Besednik, Ognjen Jovic i Ivan Nastic.

--------------------------------------------------------------------------------

MART 2002.

* U periodu od 17. do 23. marta odrzana je manifestacija "Dani istrazivaca" u Valjevu. Na ovoj manifestaciji sve grupe Drustva istrazivaca su predstavile svoj rad. U okviru performansa odrzanog 22. marta Astronomska grupa je u formi multimedijalne prezentacije i javnog teleskopskog posmatranja Meseca predstavila svoj rad velikom broju gradjana Valjeva.

--------------------------------------------------------------------------------

JANUAR 2002.

* Astronomska grupa je u februaru organizovala petodnevni edukativni kamp na Debelom Brdu kod Valjeva. Obradjene su sledece teme:

  • Suncev sistem
  • Kosmogonija
  • Mlecni put
  • Vangalakticki objekti
  • Kosmologija

Pored ovoga obradjene su osnovne posmatracke metode za posmatranje meteora, promenljivih zvezda, Sunca. Odrzana su i predavanja o osnovnim stvarima u astrofotografiji.

Ucese je uzelo 20 clanova Astronomske grupe i gostiju iz drugih astronomskih organizacija.

 

Arhiva vesti:

2000.

2001.