Make your own free website on Tripod.com

 

EDUKACIJA I POPULARIZACIJA

 

Pored prakticnog Astronomska grupa je veoma aktivna i na teoretskom polju rada. Tokom godine se organizuje kurs astronomije za clanove grupe kao i za sve zainteresovane gradjane. Ovaj kurs obuhvata dve celine. Prva obradjuje osnovne oblasti iz astronomske nauke i podeljen je na vise predavanja: nebeska sfera i njeni elementi, koordinatni sistemi, vereme, astronomski instrumenti, astrognozija, Suncev sistem, kretanje planeta, elementi orbita planeta, karakteristicni polozaji planeta, podela planeta, fizicke karakteristike planeta, Sunce, pomracenja, mala tela Suncevog sistema, spektralna analiza, evolucija zvezda, zvezdani sistemi, Mlecni put, vangalakticki objekti, kosmologija. Drugi deo kursa astronomije obuhvata obradu metodologije prakticnih istrazivanja, kao i obradu podataka. Na ovaj nacin se polaznici kursa priprema ju za praktican rad. Ovde spadaju: astrognozija, gradja teleskopa i rad na njemu, posmatranje pomracenja, okultacija, zatim posmatranja promenljivih i dvojnih zvezda, meteora i Sunca. Deo kursa se realizuje na takozvanim edukativnim akcijama - kampovima (slika desno).

 

Pored kursa Astronomska grupa organizuje popularna predavanja i tribine. Predavaci i gosti su eminentni astronomi sa fakulteta, instituta i Astronomske opservatorije u Beogradu.. Astronomska grupa Drustva istrazivaca je pokretac manifestacije "Valjevski astronomski susreti". Do sada je ova manifestacija odrzana cetiri puta. Razgovaralo se o malim telima Suncevog sistema, sudaru komete Sumejker-Levi 9 sa Jupiterom, meteoritu za koji se pretpostavlja da u sebi ima tragove fosila sa Marsa, pomracenju Sunca i rezultatima posmatranja tog pomracenja, zivotu van Zemlje. Predavaci su do sada bili mr Vijislava Protic-Benisek, prf. dr Istvan Vince, dr Milan Cirkovic, sa Astronomske opservatorije i svaki put Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe. Na ovaj nacin se vrsi popularizacija astronomije, i omogucava se svim zainteresovanim da prate najnovija astronomska desavanja. Da bi se omogucilo gradjanima da saznaju sve o astronomskim desavanjima i novostima, otvoren je "astro-telefon", na koji gradjani mogu da dobiju odgovore na sva pitanja vezana za astronomiju.

Valjevski astronomski susreti - mr Vojislava Protic - Benisek i Nikola Bozic

U cilju popularizacije astronomije Astronomska grupa organizuje i predavanja i tribine koje su namenjene ucenicima osnovnih i srednji skola. Naravno takva predavanja su prilagodjena uzrastu i nivou predznanja slusalaca. Ova predavanja su veoma popularna i posecuje ih veliki broj ucenika.

Predavanje u jednoj osnovnoj skoli u Valjevu