Make your own free website on Tripod.com

 

VESTI 2001.

NOVEMBAR 2001.

*na Debelom Brdu kod Valjeva od 15. do 19. novembra odrzan je drugi jesenji kamp Astronomske grupe. Na kampu je ucestvovalo 20 clanova Grupe i njenih gostiju koji su posmatrali meteorski roj Leonidi.

--------------------------------------------------------------------------------

OKTOBAR 2001.

*u periodu od 7. do 10. oktobra 2001. godine odrzan je prvi jesenji kamp Astronomske grupe. Ucestvovalo je 15 clanova Astronomske grupe i njenih gostiju iz Beograda. Posmatran je meteorski roj Drakonidi.


--------------------------------------------------------------------------------

AVGUST 2001.

*u periodu od 8. do15. avgusta odrzan je drugi letnji kamp Astronomske grupe, na Debelom Brdu kod Valjeva. Na kampu je ucestvovalo 45 posmatraca, od kojih 35 iz Astronomske grupe i ostali iz Petnicke meteorske grupe, AD "Saiph" iz Beograda i AD "Alfa" iz Nisa. Kamp je bio posvecen posmatranju meteorskog roja Perseidi, posmatranju i astrofotografiji Meseca, Marsa i zanimljivih vangalaktickih objekata, pracenju aktivnosti Sunca i astrofotografiji sazvezdja i zanimljivih objekata u njima (projekat koji je u zzacetku, a ima za cilj stvaranje atlasa). Odrzano je i nekoliko predavanja u vezi meteora i obrade podataka njihovog posmatranja. Kamp je realizovan u saradnji sa Istrazivackom stanicom Petnica.


--------------------------------------------------------------------------------

JULI 2001.

*u periodu od 21. do 27. jula na Deblom Brdu kod Valjeva odrzan je prvi letnji kamp Astronomske grupe na kome je ucestvovalo 20 ljudi. Na kampu se posmatrala kometa LINEAR C/2001 A2, planeta Mars, vrsena je obuka za posatranje meteora, pracena je aktivnost Sunca (teleskopska projekcija) a fotografisani su vidljivi vangalakticki objekti i Mars.

*u casopisu za astronomiju "Vasiona" izasla su dva teksta u kojimase pominje Astronomska grupa. Prvi tekst nosi naslov "Obelezena 114. godisnjica Astronomske opservatorije" u kome se pominje da je Astronomska grupa Astronomskoj opservatoriji na ovogodisnjoj Skupstini Drustva istrazivaca dodelila Zahvalnicu "za izvanredan doprinos uspesnom radu Drustva", koju je na ovoj svecanosti urucio Nikola Bozic, rukovodilac Grupe. Pomeuta je i najava (sto je u medjuvremenu i realizovano) poklon paketa sa svetski poznatim profesionalnim casopisima (Astrophysical journal, Astronomical journal, Monthly notices) koje Astronomska grupa planira da pokloni Astronomskoj opservatoriji (ukupno 217 primeraka). Drugi tekst nosi naslov "18. Beogradski astronomski vikend" u kome je prikaz ove manifestacije odrzane u junu 2000. kada je Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe odrzao predavanje o rezultatima ekspedicije za posmatranje potpunog pomracenja Sunca 1999.


--------------------------------------------------------------------------------

JUN 2001.

*na ovogodisnjoj Republickoj smotri "Nauku mladima" koja je odrzana u Kladovu od 4. do 6. juna Ognjen Jovic, clan Astronomske grupe DI "V. M. Manda" iz Valjeva, je osvojio II nagradu (srebrna medalja) iz astronomije. Tema rada je "Aktivnost Sunca u 1999. i 2000. godini". Mentor ovog rada je Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe, a rad je rezultat realizacije projekta Astronomske grupe.


--------------------------------------------------------------------------------

MAJ 2001.

*pocetkom maja je zavrseno prijavljivanje za konkurs koji je raspisala Astronomska grupa za ucesce na njenim programima. Prijavilo se 11 kandidata. Svi ce pisemno biti obavesteni o rezultatima konkursa.


--------------------------------------------------------------------------------

APRIL 2001.

*krajem aprila meseca Astronomska grupa je poklonila Astronomskoj opservatoriji Beograd 217 primeraka strucne literature. Paket sadrzi sledece publikacije: The Astrophysical Journal (8 kom), The Astronomical journal (117 kom), Monthly notices (66 kom), Publications of The Astronomical Society of The Pacific (26 kom). Ove publikacije Astronomska grupa je dobila na poklon od Vasingtonskog universiteta, ali zbog svoje visoke strucnosti odluceno je da se da na poklon AOB.

*u periodu od 19. do 21. aprila realizovan je kamp u selu zabari kod Valjeva. Tema kampa je bila posmatranje meteorskog roja Liridi. Ucestvovalo je 12 posmatraca. Od dve noci prva je bila kristalno vedra, dok je druga bila kisovita, pa tada nije bilo posmatranja.

*u petak 6. aprila odrzana je svecanost povodom proslave 114. godina Astronomske opservatorije Beograd. Na ovoj svecanosti Nikola Bozic, rukovodilac Astronomske grupe drustva istrazivaca "Vladimir Mandic - Manda" iz Valjeva je dr Milanu Dimitrijevicu urucio priznanje koje je Drustvo istrazivaca dodelilo Astronomskoj opservatoriji. Bozic je tada okupljene upoznao sa odlukom Astronomske grupe da Astronomskoj opservatoriji pokloni ceo paket dobijen od Vasingtonskog univerziteta u kojima se nalaze Astrophysical journal, Astronomical journal, Monthly notices i to brojevi iz zadnjih 12 godina (upravo onaj period koji AOB ne poseduje).

*u casopisu za astronomiju "Vasiona" br 1/2001 objavljen je tekst KONKURSA za ucesce na programima Astronomske grupe u 2001. godini.


--------------------------------------------------------------------------------

MART 2001.

* na redovnoj godisnjoj Skupstini Drustva istrazivaca odrzanoj 17. marta Astronomskoj grupi je dodeljeno najvece priznanje koje Drustvo dodeljuje za najbolju grupu u prethodnoj godini - Prelazna zastavica. Na ovoj skupstini su nagradjeni i najaktivniji clanovi Astronomske grupe, kao i pojedinci i institucije koje su pomogle radu Astronomske guep. Medju njima su i dr Milan Cirkovic i Astronomska opservatorija Beograd.

* u okviru manifetacije "Dani istrazivaca" 15. marta odrzano je Astronomsko-speleolosko vece. Tada su se na zanimljiv naci predstavile Astronomska i Speleoloska grupa Drustva istrazivaca. U zanimljivom spoju slajdova iz zemljinih dubina i nebeskog prostranstva i instrumentalnu muziku govorilo se o naukama kojima se bave ove istrazivacke grupe Drustva i rezultatima istrazivanja.

* Astronomska grupa je raspisala KONKURS za ucesce na edukativnim, posmatrackim i istrazivackim programima u 2001. godini. Konkurs traje do 1. maja i potrebno je poslati biografiju, sliku i kontakt adresu i telefon. Prijave treba slati na e-mail konkurs2001@astrova.cjb.net ili na adresu Drustvo istrazivaca "V. M. Manda" ,- ASTRONOMSKA GRUPA, Bircaninova 68, p fah 118, 14000 Valjevo.


--------------------------------------------------------------------------------

FEBRUAR 2001.

* od 8. do 11. februara odrzan je zimski kamp na Debelom Brdu kod Valjeva. Kamp je bio edukativnog karaktera, a na njemu je ucestvovalo 35 ljudi, medju kojima su bili i gosti. Odrzana je serija predavanja iz raznih oblasti astronomije, kao i predavanja o posmatrackim metodama i korisvenju teleskopa.


--------------------------------------------------------------------------------

JANUAR 2001.

*u utorak 9. januara u selu Zabari kod Valjeva organizovano je posmatranje potpunog pomracenja Meseca. Na posmatranju je bilo 15 clanova Astronomske grupe, a snimljeno je oko 20 fotografija i oko 2 sata VHS video materijala. I pored loseg vrmena tokom celog dana, razvedrilo se oko sat vremena pre totaliteta i tako se zadrzalo do kraja posmatranja.


vesti

Arhiva vesti:

2000.